lördag 17 december 2016

Pepparkaksjitterbuggare med lingonmaräng

Alltså ibland får man en idé om ett bakverk och man kan känna direkt hur gott det blir! Så var det med dessa kakor! Jag älskar jitterbuggare och jag fick en idé för ett bra tag sedan om att göra en julig variant på kakan. Jitterbuggare är en mördegskaka med en härlig marängfyllning. Min idé var att smaksätta degen med pepparkakskrydda och marängen med lingonpulver, men jag blev lite besviken denna gången! Det var första gången jag använde lingonpulver och jag tyckte inte att det smakade något. Har inte så mycket erfarenhet bärpulver, men nästa gång ska jag öka på mängden pulver. Så det är ett tips om ni vill försöka er på dessa kakor! Funderar på om det kanske är godare att smaksätta marängen med lingonsylt istället, så det är också något jag kan tänka mig att prova. Då kan man skippa sockret i marängen och använda sylt istället. Det kan nog ge mer smak också!


Mördeg
200 g smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk pepparkakskrydda
1 äggula

Fyllning
2 äggvitor
4 msk strösocker
2 tsk lingonpulver

Arbeta samman ingredienserna till mördegen och låt degen vila i kylen 1 timme.Vispa vitorna till hårt  skum och tillsätt sockret under fortsatt  vispning. Kavla ut degen till en rektangel platta, ca 1/2 cm tjock. Bred marängen på degplattan och rulla ihop till en rulle. Lägg rullen på skärbräda och låt stå i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i 1/2 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 12-15 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar