söndag 18 december 2016

Mosaikkakor

Idag är det fjärde advent och om en vecka är det äntligen jul! Idag har jag köpte jag de sista julklappar, och det känns skönt att ha det klart.
Nu kan jag fokusera på allt gott vi ska äta och dricka istället!
Har sett bilder på Mosaikkakor och länge tänkt att jag ska testa, och det kändes passade att göra fina stjärnor och hjärta så här års. Jag gjorde de som vanliga kakor, men om man vill kan man göra hål i toppen, sätta dit ett hand och hänga upp kakorna. Vill man få de extra fina kan man göra lite kristyr och dekorera kakorna med kristyren. Jag använde godisklubbor som såldes i påse i vanlig livsmedelsbutik som fyllning.
Receptet kommer från Systrarna Eisenmann.


Mördeg
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g kallt smör
1 äggula

Fyllning
Krossade hårda karameller i olika färger

Kör mjöl, socker och smör i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Ställ i kylen i minst 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen på mjölat bord. Stansa ut kakor i önskad form och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ta ett mindre mått och stansa ut ett "fönster" i varje kaka. Krossa de hårda karamellerna med t.ex. en mortel. Grädda kakorna i ugnen i ca 5 min, ta ut kakorna och fyll fönstret med krossade karameller. Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare några minuter tills kakorna är gyllenbruna och karamellerna har smält och fyllt ut hela fönstret. Se noga till att kakorna eller karamellen inte bränns. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills karamellen har stelnat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar