torsdag 22 december 2016

Chaitårta

För flera år sedan när jag jobbade på min första arbetsplats här i Stockholm så pratade flera av mina kollegor om den fantastiska chai latten från Espresso House. Jag har aldrig varit förtjust i te med mjölk för jag tycker smaken från teet försvinner då, så jag var inte särskild intresserad över att prova.
Men en kall vinterdag på väg hem från stan så passerade jag ett Espresso House och kände att det kunde vara gott med något varmt. Stod där och hade svårt för att bestämma vad jag skulle välja och fick syn på chai latte på menyn. Tänkte att det kanske ändå är värt att prova eftersom alla pratar så gott om den! Köpte mig en liten bägare och redan efter första klunken så förstod jag varför alla gjorde det! Den var verkligen jättegod och när jag började närma mig min lägenhet och den lilla bägare var slut, så insåg jag att jag har ju faktiskt en Espresso House i närheten där jag bor. Jag passade därför på att göra ett besök även där innan jag gick hem och köpte mig en ytterligare en bägare - en stor denna gången! Sedan dess har jag varit beroende av denna underbara dryck!
Eftersom jag gillar bakverk så var jag tvungen att prova att göra en tårta med denna härliga smak från chai latten. Chaipulvret finns att köpa hos Espresso House.


Tårtbotten
2 dl mjölk
3 dl Chaipulver (från Espresso House)
120 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Fyllning
300 g cream cheese
1-1 1/2 dl Chaipulver (från Espresso House)
2 msk florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp mjölken i en kastrull. Rör i chai latte-pulvret och tills pulvret är upplöst. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills det är väl blandat. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen tillsammans med chai latten i äggblandningen. Häll smeten i 3 st smörade och mjölade engångsformar, ca 17 cm i diameter. Grädda formarna i ca 20 min. Känn med en sticka, när stickan är torr är bottnarna klara. Låt kallna helt.
Blanda ingredienserna till fyllningen. Varva bottnarna med ca 1/4 fyllning, och täck sedan tårtan med resterande fyllning.Chaipulvret från Espresso House

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar