tisdag 29 november 2016

Kola med brynt smör & havssalt

Jag älskar smaken av brynt smör, både i mat och bakning, och brukar passa på att bryna smör så fort jag får chansen. Så när jag såg detta recept så visste jag direkt att det var något jag måste prova! Receptet kommer från Sara Aasum Hultberg's bok Kola, Fudge, Knäck & Bräck. En underbar bok med massor av goda godisrecept!


Kola
200 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl farinsocker
2 dl strösocker
1 dl glykos
1/2 dl vatten
1 tsk havssalt

Bryn smöret i en kastrull och blanda sedan ner grädde och farinsocker.
Ställ kastrullen åt sidan.
Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den har ändrat färg och fått en mörkare ton. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är ca 25x30 cm och häll ut kolan. Strö över havssalt och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär sedan kolan i bitar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar