söndag 6 november 2016

Frosttårta

Igår hade vi kalas för min söta brorsdotter Milla, som nu fyllt 4 år. Hon talade tidigt om för mig att hon önskade sig en Anna & Elsa-tårta med jordgubbar, grädde och godis. Hon ville dessutom att tårtan skulle vara rosa och lila som är hennes favoritfärger. 
Så då fick det bli en bildtårta med en jordgubbsfyllning och istället för grädde så gjorde jag en fyllning på vaniljvisp. Tårtan täcktes sedan med en marängsmörkräm och dekorerades med chokladganache och rosa Smarties. Tårtbottnarna är ett tre-lika-recept som ni hittar här. Bilden har jag letat fram på nätet och sedan skickat in för tryck på ätbart sockerpapper hos Pictureon.se. Tårtan är 24 cm i diameter. Snöflingorna och bokstäverna är gjorda i färgad sugarpaste.


Jordgubbsfyllning
400 g jordgubbar (frysta går också bra)
2-4 msk marsánpulver
1 dl vispgrädde

Mixa jordgubbarna till en slät massa. Tillsätt marsánpulver tills konsistensen inte känns rinnig längre. Vispa grädden och vänd ner i jordgubbarna.

Vaniljfyllning
3-3 1/2 dl vaniljvisp
2-3 msk marsánpulver

Vispa vaniljvispen fluffig och tillsätt marsánpulver tills vaniljvispen känns tillräcklig fast. 

Marängsmörkräm
4 äggvitor
2 1/4 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
rosa geléfärg

Vispa ihop äggvitor och socker över vattenbad till 60 grader. Häll över äggblandningen till en assistent och fortsätt att vispa på medelhastighet tills marängen svalnat, ca 5-10 min. Tillsätt en liten bit av det rumsvarma smöret i taget, se till att smöret blandas väl innan nästa bit läggs i. Tillsätt till sist vaniljsockret. 

Chokladganache
75 g färgad choklad eller Candy Melts
1/2 dl  vispgrädde
20 g smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen har smält och rör i smöret. Låt ganachen svalna något så att den tjocknar.

Garnering
färgad sugarpaste
smarties
ätbar bild

Montering
Dela tårtbotten i 3 delar. Fyll ena lagret med jordgubbsfyllning och den andra med vaniljfyllning. Lägg undan ca 1/3 av marängsmörkrämen och färga resterande 2/3 rosa. Täck tårtan med den rosa marängsmörkrämen. Lägg den ätbara bilden mitt på tårtan och häll ganachen runt om längst kanten och låt ganachen rinna ner lite över kanten. Sprita med den vita marängsmörkrämen runt den nedre tårtkanten och runt den ätbara bilden. Dekorera med smarties och snöflingor gjorda av sugarpaste.
Tänk på att ta ut tårtan nån timme innan servering så att marängsmörkrämen hinner mjukna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar