måndag 7 november 2016

Dammsugarekladdkaka

Fira Kladdkakans dag idag! 
Kladdkakan, som måste vara en av de populäraste bakverken här i Sverige, är väldigt enkel att slänga ihop och går att variera i en oändlighet. Här är tips på några av de populäraste recepten här på bloggen. Men vill du prova något nytt kanske denna Dammsugarekladdkaka kan vara något?! Den blev väldigt uppskattad av min familj som älskar vanliga dammsugare.
Receptet kommer från Sweet and Simple. Justera arraksmaken efter eget tycke, jag ville ha tydlig arraksmak så jag hade i ca 2 1/2 msk arom. Jag använde hemmagjorda brysselkex (utan strösocker på) till kaksmulet, och sedan bytte jag ut 1 dl av kakorna mot vanlig sockerkaka.


Kladdkaka
4 ägg
2 dl krossade kakor (t.ex. kolakakor eller annan mördegskaka)
200 g smält smör
5 dl strösocker
6 msk kakao
2 msk vaniljsocker
1 msk arraksarom
2 1/2 dl vetemjöl

Topping
1 marsipanlock (ca 200 g)
200 g ljus eller mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. 
Blanda äggen med kaksmulorna (jag körde kakorna i en matberedare). Tillsätt övriga ingredienser till en jämn smet. Smöra en bakform, ca 24 cm i diameter, och bröa gärna med kakao. Häll smeten i formen. Grädda i ca 20 min, kakan ska vara kladdig i mitten.  Låt kakan svalna. Smält chokladen och bred 1/4 på kakan för att marsipanen ska fästa på kakan. Lägg på marsipanlocket och bred sedan på resterande choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar