torsdag 8 september 2016

Vaniljrutor med färska vinbär

Såg ni säsongsstarten av Dessertmästarna igår kväll? Helt imponerad över hur mycket de hinner göra på den lilla tiden de får, själv hade jag nog blivit så stressad att jag hade glömt få i alla ingredienser eller glömt kvar något i ugnen. Såg på Facebook tidigare att vinnardesserten innehöll 10 olika komponenter! Känns inte som att det är något man slänger ihop lite snabbt innan en middag, men som tur är så brukar man kunna förbereda en hel del när det gäller sådana desserter. Blev lite sugen på att kombinera ihop en egen dessert...kanske ska se om jag kan få till en som säger något om vem jag är vilket också var utmaningen i programmet.
De här vaniljrutor däremot gör man ganska enkelt! Om du inte har provat de tidigare så måste du bara göra det! De är fantastiskt goda som de är, påminner lite om vaniljhjärtan. Vill man så kan man pimpa till kakan lite genom att blanda i frukt eller bär i fyllningen. Denna gången provade jag att ha i färska röda vinbär. De syrliga bären bryter fint mot den söta kakan, vilket gjorde att den blev riktigt god!


Deg
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning
5 dl färska röda vinbär (ca 400 g)
5 dl creme fraiche
250 g kesella vanilj
1 msk vaniljsocker
4 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till degen och arbeta snabbt ihop till en smuldeg, använd gärna en matberedare. Dela upp ingredienserna på hälften om du inte får plats med allt i matberedaren. Tryck ut hälften av degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Häll vinbären över degen. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll blandningen över vinbären. Smula över resterande deg över fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar