tisdag 13 september 2016

Saftig plommonkaka

Jag har på senare år insett att det faktiskt är riktigt gott att baka med plommon. Jag har alltid gillat plommon, men mest ätit de som de är. Det var först när jag för några år sedan fick en burk hemmagjord plommonsylt av en vän som jag
insåg att det även kan funka i bakverk.
När jag var hemma hos mina föräldrar förra helgen så fick jag med mig en påse plommon och ville prova att göra en saftig plommonkaka med en touch av kanel. Kakan är en variant av Fyriskakan och kan ätas som den är eller
serveras med glass eller vispad grädde.


Kaka
125 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
2 msk mjölk
ca 300-350 g plommon

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna. Rör smöret pösigt med sockret. Tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen. Skölj, kärna ur och dela plommonen i fyra delar. Stick ner dem i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-40 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar