torsdag 29 september 2016

Lingonkaka

Detta är en väldigt enkel kaka med syrliga lingon, som man slänger ihop ganska snabbt. Jag skulle nog beskriva den som en kakig kaka, alltså ett mellanting mellan mjuk kaka och mördegskaka. Lingonen gör att kakan blir rätt syrlig så man behöver servera något sött till som sötad grädde, glass eller vaniljsås. Det går bra att byta ut lingonen till andra bär,
som hallon eller blåbär.


Kaka
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl lingon
3-4 msk socker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ägget under kraftig omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, och häll ner detta i smeten. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, och häll smeten i formen. Blanda lingonen med socker och häll över kakan. Grädda längst ned i ugnen i ca 45 min. Servera med grädde eller glass.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar