söndag 18 september 2016

Hemmagjord Granola

Granola är något som är riktigt gott till både frukost och brunch. Det finns många olika varianter man kan köpa, men granola är något som är väldigt enkelt att göra själv. Då kan man även själv bestämma vilka smaker man vill ha och hur söt den ska vara. Man kan byta ut nötterna till andra sorter, så kan du variera smaken. Vill man utesluta kanel så går det bra, eller byta ut den mot eller tillsätta kardemumma. Om du vill ha lite mer sötma kan man även blanda i lite torkad frukt, t ex tranbär, blåbär, russin, annars är det också gott att ha färska bär till.
Denna granola är glutenfri och Fodmap-vänlig


Granola
1 msk smör/kokosolja
2 msk lönnsirap/sirap/honung
1 tsk vaniljpulver
2 msk kanel
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl paranötter
1 dl havregryn
2 msk hela linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl kokosflingor
ev. torkad frukt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda i sirap, vaniljpulver och kanel. Hacka mandel, hasselnötter och paranötter och blanda ner i smörblandningen tillsammans med övriga ingredienser. Lägg blandningen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 15-20 min.  Rör om då och då så det inte bränns. Låt svalna och förvara sedan i en lufttät burk.
Vill man så kan man blanda i lite hackad torkad frukt när granolan är klar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar