tisdag 20 september 2016

Chokladkolapaj med lingon

I helgen lyckades jag få tag på färska lingon och fick äntligen tillfälle till att göra denna chokladkolapaj som jag velat göra länge. Jag använde Marabou mörk choklad till fyllningen, det var det enda mörka choklad jag kunde hitta som låg nära 40% i kakaohalt.
Receptet kommer från Arla.se


Pajdeg
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 8-10 min, tills den har fått fin färg. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen av värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen har smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen.
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
Servera med lättvispad grädde.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar