lördag 24 september 2016

Amerikansk äppelkaka

Den här äppelkakan gjorde jag väldigt ofta i tonåren, och är en av de godaste äppelkakor som finns. Kakan har en knäckig yta och ett kladdigt inre,
och det blir otroligt gott med en klick glass till.
Är hos mina föräldrar i helgen och det är ju perfekt att göra en sån här kaka nu när det finns så mycket äpplen i trädgården...blir nästan ännu godare
när den är gjord med egenodlade äpplen!


Smet
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
1 ägg
100 g smör

Fyllning
6 st äpplen, gärna svenska

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret, låt det svalna. Blanda mjöl, socker, ev salt och bakpulver i en bunke. Vispa upp ägget och blanda ner det i bunken, häll även i det smälta smöret. Rör om till en jämn smet. 
Skala, kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Täck botten av en smord eldfast form med äppelklyftorna och bred över smeten. Grädda i 40-45 min. 
Servera kakan med vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar