onsdag 24 augusti 2016

Vaniljrutor med färska blåbär

En favoritkaka, som också är väldigt enkel att göra, är vaniljrutor. De påminner lite om vaniljhjärtan och något som är roligt med denna kaka är att man kan variera smaken genom att lägga till frukt/bär/sylt ihop med fyllningen. Denna gången provade jag att ha i färska blåbär som självklart blev jättegott!


Deg
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning
5 dl färska blåbär (ca 300 g)
4 ägg
2,5 dl kesella vanilj
5 dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop ingredienserna till degen och arbeta snabbt ihop till en smuldeg, använd gärna en matberedare. Dela upp ingredienserna på hälften om du inte får plats med allt i matberedaren. Tryck ut hälften av degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Häll blåbären över degen. Vispa ihop ägg, kesella vanilj, creme fraiche och vaniljsocker. Häll blandningen över blåbären och smula sedan resterande deg över fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Pudra gärna över lite florsocker innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar