måndag 15 augusti 2016

Strösselkladdkaka

Då är det dags igen för en temavecka! Hade en för några veckor sedan och då handlade det om blåbär, men denna gången så blir det kladdkakor!
Kladdkakan kom någon gång på 70-talet och blev väldigt populär och är fortfarande en av de mest omtyckta bakverken i Sverige. Det som skiljer kladdkakan från brownien är att kladdkakan inte innehåller något bakpulver. Den är väldigt enkel att slänga ihop, men det finns några saker att tänka på för att få den ultimata kladdigheten:
1. För att få en kompakt och kladdig kaka bör du undvika att vispa smeten. Vispar man smeten kraftigt med elvisp så får man in mängder av luft i smeten, och man får istället en luftig och hög kaka. Rör därför med en sked eller slev istället.
2. Grädda inte kakan för länge, man vill ju inte ha en torr kladdkaka. Var noga med gräddningstiden och ta hjälp av en timer om du är lika glömsk som jag. Kolla kakan några minuter innan tiden som är angivet i receptet. Kakan ska vara lite fastare i kanterna och kladdig i mitten när den är klar. Tänk på kakan stelnar när den svalnar.
3. Anpassa gräddningstiden efter storleken på bakformen. En större form ger en plattare kakan, och en plattare kaka kräver kortare gräddningstid. Med en mindre bakform så blir det tvärtom - högre kaka och längre gräddningstid.
Vi börjar veckan med en Strösselkladdkaka som är en vaniljkladdkaka med färgglatt strössel, vilket är lite roligt att servera vid t.ex. barnkalas. Tänk på att använda ett så färgglatt strössel som möjligt så att färgerna blir synliga i kakan.


Kladdkaka
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 dl marsanpulver
2 msk vaniljsocker
3 ägg
150 g smör
1/2-1 dl strössel

Garnering
grädde
strössel

 Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner äggen. Smält smöret och blanda ner i smeten. Rör tills du har en jämn smet och häll slutligen i strösslet. Häll smeten i en smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i 15-20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar