tisdag 16 augusti 2016

Kärleksmums-kladdkaka

Kärleksmums är en väldigt omtyckt kaka och det jag gillar bäst med kakan är självklart glasyren. En god glasyr med smaker av choklad, kaffe och smör - kan ju inte bli godare!
Jag ville därför prova glasyren till andra bakverk och en kladdkaka kändes som ett bra alternativ. Tycker det blev riktigt gott med den härliga konsistensen som kladdkakan har och är inget dumt alternativ till den vanliga kakan. Jag funderar på om det hade varit gott att ha i choklad med kaffesmak, men det får bli något jag testar nästa gång!


Kladdkaka
100 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao
2-3 msk kallt kaffe

Glasyr
75 g smör
2-3 msk kallt kaffe
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker

Garnering
kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastull. Finhacka chokladen och häll den i det smälta smöret. Rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt, kakao och rör till sist i kaffet. Blanda tills smeten är jämn och fin. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna bröad med kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna.
Smält smöret till glasyren och tillsätt övriga ingredienser under omröring. Häll glasyren över kakan och strö på rikligt med kokos.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar