fredag 26 augusti 2016

Härlig vinbärskaka

Detta recept kommer nog från en gammal kollega från en arbetsplats där det en dag i veckan bjöds på fika av en kollega. Jag har saknat det på mina senaste arbetsplatser. Ofta fick man prova på nya recept som man inte provat tidigare, och sedan var det ett
bra sätt att samla på sigroliga recept eftersom många bakade
själva istället för att köpa med sig fika.
Det är många år sedan nu som jag åt denna kaka, så jag minns inte riktigt hur kladdig den ska vara eller om den överhuvudtaget ska vara kladdig. Jag gräddade den tills den fått lagom färg och lät den stå i kylen över natten (man kan ju äta den direkt också om man vill). När jag tog fram den dagen efter så var den gräddad runt kanterna, och i mitten var den mer som en kladdkaka. Kanterna kändes inte som en vanlig kladdkaka utan blev mer kakig, vilket var jättegott tyckte jag!
En klick grädde, vaniljsås eller glass till kakan passar riktigt bra!
Vill man göra den i en långpanna är det bara att göra dubbel sats, och vinbären går bra att byta mot andra bär som t. ex. hallon.


Kaka
3 ägg
4 dl strösocker
150 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl röda vinbär

Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop ägg och socker, vispa inte. Smält smöret och häll i det i äggblandningen tillsammans med övriga ingredienser utom bären. Rör om tills allt är väl blandat. Häll smeten i en smörad och bröad form, ca 24 cm i diameter. Strö på bären och grädda sedan mitt i ugnen i ca 20-25 min.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar