fredag 19 augusti 2016

Gräddnougatkladdkaka med nöttosca

Äntligen fredag och första arbetsvecka efter semestern är avklarad! Kändes lite konstigt att vara tillbaka efter semestern, nästan lite som att komma tillbaka till en helt annan värld. Ser fram emot hösten och allt roligt som kommer att hända då. Vädret brukar ju göra att man gärna är inne och bakar och myser. Så det ska bli spännande att se vad det blir för roliga bakverk man får till.
När det gäller dagens kladdkaka så uppstod den för att jag hade en chokladkaka med gräddnougat hemma. Jag älskar nougat, men ibland kan det bli för mäktigt att äta det bara så. Tänkte att den gör sig godare i ett bakverk, och att en topping med en hasselnötstosca borde funka fint till det. Det gjorde det kan jag säga - kombinationen choklad och hasselnöt är ju fantastisk!


Kladdkaka
100 g smör
100 g Marabou Chokladkaka Gräddnougat
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao

Nöttosca
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
3/4 dl vispgrädde
40 g smör
100 g hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills du har en jämn smet. Häll smeten i en smörad och bröad springform. Grädda kakan i ca 10-15 min.
Blanda under tiden som kakan gräddas socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Koka och låt sjuda i 5 min. Häll i de hackade hasselnötterna. Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt på nöttoscan över hela kakan. Grädda i ytterligare 5-10 min, tills toscan har fått lite färg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar