tisdag 30 augusti 2016

Godismaränger & Chokladmaränger

Det är ganska kul med maränger för man kan variera smakerna ganska mycket genom att antingen tillsätta smakessenser eller hacka i t. ex. choklad eller nötter. Ofta så blandas smaksättning in i själva marängen, men i dessa fyllda maränger så är smaksättning mer som en fyllning mitt i marängen. Se dock till att marängen täcker fyllningen ordentligt så den inte läcker ut vid gräddning. Vill man ha randiga maränger så målar man streck i spritspåsen med pastafärg innan man fyller spritspåsen med marängsmeten.


Maräng
140 g äggvita (4 st)
270 g strösocker (3 dl)
1/2 msk ättikssprit 12% 

Fyllning
Geléhallon
Center
Hershey's Kisses
Polly

Sätt ugnen på 130 grader. Använd en väl rengjord rostfri bunke (glasbunke går också bra, men undvik plast) till marängen. Vispa ihop äggvitor, socker och ättika lite lätt. Ställ bunken över ett sjudande vattenbad och rör tills sockret har smält. Smeten ska upp till 62 grader, kontrollera med termometer. Tag av från värmen och vispa sedan till en fast marängsmet i hushållsassistent eller med elvisp. Vispa tills smeten har svalnat, ca 10 min. Spritsa ut små klickar på bakplåtspapperklädd plåt. Lägg godiset/chokladen på marängklicken. Spritsa eller klicka på maräng över godisbiten/chokladbiten så att den är helt tänkt med maräng (annars rinner fyllningen ut när den är i ugnen). Grädda i 50-60 min. Marängerna ska lossna lätt från plåten när de är klara. Ta ut och låt svalna.

Spritsa ut en klick maräng och lägg dit godis- eller chokladbiten

Centermaränger

Hershey's chokladmaränger

Pollymaränger

Geléhallonmaränger






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar