onsdag 10 augusti 2016

Blåbärskakor med crumble och glasyr

När man bakar med blåbär så blir det ofta paj, mjuka kakor eller cheesecake, men denna gången kände jag att jag ville prova något helt annat. Hittade detta recept på en amerikansk blogg och tyckte det kan vara spännande att prova att göra småkakor med blåbär. Jag gjorde dock några småjusteringar i receptet. Blåbärskakorna blev jättegoda, påminner lite om blåbärsmuffins med crumble och glasyr.
Receptet ger ca 30 kakor


Kakdeg
9 dl vetemjöl
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
225 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk citronzest
2 tsk saft från citron
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
4 1/2 dl färska blåbär (ca 300 g)

Crumble
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl brunfarin
3/4 dl strösocker
en nypa salt
50 g smält smör

Citronglasyr
3 dl florsocker
1-2 msk saft från citron
1 tsk citronzest
1 tsk vaniljextrakt
50 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. I en annan bunke vispa ihop smör och socker tills det är lätt och fluffigt. Blanda i citronzest, citronsaft och vaniljextrakt i smörblandningen. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ordentligt emellan. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills du ha en fin deg. Häll i blåbären och blanda försiktigt för hand så att blåbären håller sig så hela som möjligt. Blanda ingredienserna till crumblen. Rulla kakdegen till ca 3-4 cm stora bollar och doppa ovansidan och sidorna i crumble. Det kan vara lite svårt att få den att fästa så man kan behöva få trycka på den för hand. Lägg kakorna på en bakplåtspapperklädd plåt och platta till kakorna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min eller tills de har fått lätt färg. Låt svalna helt.
Blanda ingredienserna till glasyren, justera till önskad konsistens med citronsaften. Ringla glasyren över kakorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar