fredag 15 juli 2016

Tahinitårta

En härlig tårta med smak av underbar tahini, toppad med en tahiniglasyr och hackad mandel. Tahini är en sesampasta som är väldigt vanlig i Mellanöstern, och används till bl.a. hummus. Nötter passar väldigt bra till och vill man inte ha mandel på så går det bra med t.ex. valnötter eller rostade sesamfrön.


Kaka
4  1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
3 dl tahini
1 dl strösocker
2 msk raps- eller solrosolja
1 1/2 dl naturell yoghurt
1 ägg
1 msk vaniljextrakt
1 dl mjölk

Tahiniglasyr
5 msk tahini
4 msk sockerlag, se recept nedan

Topping
hackad mandel

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke.  I en annan bunke vispa ihop tahini och strösocker. Tillsätt sedan olja, yoghurt, ägg, vaniljextrakt och mjölk. Blanda mjölblandningen med tahinismeten tills du har en jämn smet och häll den sedan i en smord och mjölad springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 min. Om du kontrollerar kakan med en sticka så ska den vara helt torr. Låt kakan svalna.
Blanda glasyren och häll över kakan, och toppa med hackad mandel.

Sockerlag
3 dl socker
2 dl vatten
1/2 tsk pressad citron

Häll alla ingredienserna i en kastrull och låt koka i ca 5 minuter så att alla sockerkristaller har smält. Låt sockerlagen kallna helt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar