onsdag 6 juli 2016

Tahinikakor

Tahini är sesamfrön som malts ner till en pasta. Väldigt vanligt i mellanöstern och en av ingredienserna i hummus. Tahini används inte bara i mat utan jag är uppvuxen med att ha det på smörgåsen tillsammans med honung eller på pannkakor tillsammans med sockerlag. Jag älskar smaken av tahini och kom på att jag ville försöka baka med tahini. 
Hittade detta recept på tahinikakor hos Martha Stewart.
Kakorna går bra att frysa in eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur i upp till en vecka.


115 g mjukt smör
2 1/4 dl tahini
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl brun farin
1 stort ägg
1/2 tsk vaniljextrakt
3 dl vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smör, tahini, strösocker och brun farin till det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, vispa tills allt är väl blandat. Sikta ihop mjöl och bikarbonat i en annan skål och häll sedan i detta i tahiniblandningen. Arbeta ihop tills du har en fin deg. Rulla ut degen till små bollar och  lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck ut bollarna lite med fingrarna eller med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca12-15 min, eller tills de är gyllenbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar