torsdag 21 juli 2016

Blåbärsrutor med havretopping

Jag fortsätter med blåbärstemat och denna gången blir det blåbärsrutor med havretopping.
Detta goda receptet kommer från tidningen Hembakat. 


Kaka
9 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk bakpulver
300 g rumsvarmt smör
3 ägg
300 g frysta eller färska blåbär

Topping
150 g smält smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl rörsocker strö

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en långpanna, ca 20x30 cm, eller lägg ett bakplåtspapper i formen. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda till en deg. Rör i äggen. 
Tryck ut degen i formen och lägg på blåbären. 
Blanda det smälta smöret till toppingen med havregryn och rörsocker. Fördela blandningen över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt kakan svalna. Skär den i rutor. De blir saftigast om de få vila en dag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar