söndag 5 juni 2016

Doptårta

Denna veckan fick jag äran att göra denna doptårta åt min kusin.  Den är fylld med en riktigt god blåbärsmousse som passar väldigt bra ihop med vit chokladmousse. Tårtbotten är ett 3 lika-recept som ger fantastiska tårtbottnar som blir höga och fina, receptet finns här. Tårtan är täckt med sugarpaste som jag har färgat med en rosa pastafärg. Har satt rosa sidenband runt tårtorna och på brickan som tårtan står på. Namnskylten och detaljerna är också gjorda i sugarpaste och där har jag använt en färg som heter chestnut, och den har jag även använt till björnarna. Ska se om jag vid något tillfälle kan få till några bilder som visar hur jag gjorde björnarna, missade tyvärr att få till det denna gången. Scrolla ner för fler bilder. 


 Fyllningarna räcker till ett lager på en 24 cm tårta.

Blåbärsmousse
200 g blåbär
2 1/2 gelatinblad
1 msk strösocker
en skvätt vatten (ca 1/2 dl)
2 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
2 dl vispgrädde 

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 min. Koka upp blåbär, vatten och socker. Rör ner de urkramade gelatinbladen och vaniljsockret i blåbärsblandningen. Låt kallna i kylskåp. Rör philadelphiaosten lite lösare och blanda upp med blåbärsblandningen. Vispa grädde rätt så hårt och blanda ihop alltsammans. Om moussen känns för lös, kan man låta den stå till sig i kylskåpet.

Vit chokladmousse
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 min. Vispa 4 dl av grädden, inte för hårt, och koka upp resterande 1 dl. Hacka chokladen fint och häll sedan den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet utan att krama ur det och rör tills det smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar