söndag 15 maj 2016

Saftiga kardemummabullar

Idag är det Kardemummabullens dag och det ska firas med en stor sats kardemummabullar. Jag tycker det här receptet blir riktigt bra, bullarna blir väldigt goda och riktigt saftiga. Jag älskar smaken av brynt smör och provade att ha det i degen istället för vanligt smör, och det gick inte alls så bra som jag hoppats! Bullarna smakade fantastiskt, men blev för platta. Så det var bara att göra om och använda vanligt smör istället. Då blev de mycket bättre!
Vill man kan strö på lite kardemummasocker (strösocker blandat med kardemumma) på bullarna efter att man penslat på sockerlagen.


Bulldeg
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
50 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
13 dl vetemjöl special
150 g rumsvarmt smör

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
2-3 msk stött kardemumma
1,5 dl strösocker

Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk vaniljsocker

ägg till pensling

Värm mjölk och grädde till 37 grader. Lös upp jästen i lite av mjölkblandningen, och häll sedan i resten. Tillsätt salt, socker, sirap, kardemumma och mjöl. Blanda väl, helst med en köksmaskin. Tillsätt smöret i kuber och låt maskinen bearbeta degen i ca 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. 
Förbered fyllningen genom att blanda smör, kardemumma, strösocker.
Ta upp degen ur bunken och knåda den i några minuter. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del till en rektangel. Om degen envisas med att dra ihop sig, låt den vila i 5 minuter så glutenet slappnar av. Bred på hälften av fyllningen. Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden: först viker du över den ena tredjedelen, och därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första. Skär degen i remsor, 1-2 cm breda. Tvinna degremsan och gör en knut. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar