söndag 8 maj 2016

Kanelpannacottapaj på havrebotten med smörstekta äpplen

Hur underbar har inte den här helgen varit?! Jag var ledig i fredags så det har varit en ledig långhelg som dessutom har bjudit på riktig sommarvärme! Min bror med familj har varit på besök och jag har haft så mysigt med syskonbarnen som jag fick vara barnvakt åt för en dag. Det var riktigt roligt att få ha busungarna för mig själv och vi hann med mycket skoj, men tyvärr var det alldeles för bra väder för att vara inne och baka med dem. Annars älskar de att få vara med och baka.
Förra helgen var jag jättesugen på bakverk med äpplen, så förutom Apple Cinnamon Bread som jag postat i ett tidigare inlägg denna veckan, så gjorde jag även denna Kanelpannacottapaj med en frasig havrebotten och toppad med smörstekta äpplen. Jag har haft idén till denna paj länge och äntligen fick jag tillfälle att testa den, och som tur är blev den supergod!


Havrebotten
125 g smör
0,5 dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smält smöret i en kastrull. Ta det från värmen och rör ner socker, havregryn och mjöl. Häll degen i en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter eller i en avlång form 35x11 cm.
Platta till  degen och tryck upp den på kanterna. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt den kallna.

Pannacotta
 3 dl vispgrädde
3/4 dl gelésocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka i en 1/2 minut. Låt pannacottan svalna lite innan den hälls i pajskalet. Ställ i kylen en stund för att den ska få stelna till.

Smörstekta äpple
2 äpplen
3 msk smör
1 msk farinsocker
1 tsk kanel

Skala, kärna ur och hacka äpplena i bitar. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i äppelbitarna och häll sedan i farinsocker och kanel. Stek äpplena tills de blivit mjuka.
Häll de smörstekta äpplena över pannacottanpajen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar