onsdag 11 maj 2016

Hemmagjorda Delicatobollar

Idag är det Chokladbollens dag!
Chokladbollar måste vara ett av de populäraste bakverken vi har här i Sverige, älskad av både barn och vuxna. I min gymnasieskolan hade vi automater som sålde Delicatobollar och det var så jag kom i kontakt med dem för första gången.  Jag älskar Delicatobollar! Det är få andra chokladbollar som slår smaken av Delicatobollen. Ofta tycker jag att de man köper smakar för mycket kakao, och jag gillar istället den milda chokladsmaken som finns i Delicatobollen.
Inför Chokladbollens dag så ville jag prova att göra hemmagjorda Delicatobollar och jag hittade ett recept från Jennys matblogg som jag tänkte att jag provar.
Jag halverade receptet, men vill du ha många chokladbollar så är det bara att dubbla receptet. Receptet nedan ger ca 12-15 chokladbollar.


Delicatobollar
100 g rumsvarmt smör
4 dl havregryn
1 1/2 dl florsocker
1 nypa salt
1 msk kallt kaffe
1 1/4 msk kakao
1/4 dl oboy
1 tsk vaniljsocker
25 g smält mjölkchoklad

Garnering
150 g mjölkchoklad
kokosflingor eller pärlsocker

Mixa havregrynen med en mixer till mindre bitar. Vispa smör med florsocker till en jämn smet. Rör ner salt, kaffe, kakao, oboy och vaniljsocker. Vänd ner havregrynen och chokladen och ställ kallt i 1 timme. Rulla sedan till chokladbollar och ställ in dem i kylen under tiden du smälter chokladen. Rulla  bollarna i chokladen som du låtit svalna och sedan i kokosflingor eller pärlsocker.
Förvara delicatobollarna svalt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar