söndag 22 maj 2016

Glutenfria baguetter

Idag är det Picknickens dag!
En av de godaste baguetter jag vet är Skagenbaguetten! Den godaste jag har ätit hittills är på ett kafé i Jönköping där jag är uppvuxen. Tyvärr finns inte kafét kvar, men jag har perioder när jag går på Skagenbaguette-jakt och försöker hitta en som är minst lika god.
Baguette är ett enkelt bröd att göra och väldigt smidigt att ta med på picknicken.
Nedan finner ni ett recept på en glutenfri och FODMAP-vänlig variant.
Receptet kommer från Icakuriren.
Så gör i ordning en god baguette och ta med en filt, och ge er ut på en härlig picknick!
Önskar er en skön söndag!


50 g jäst
1 l ljummet (37 grader varmt) vatten
1 msk salt
2 msk fiberhusk
ca 1 1/2 l ljus glutenfri mix

Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt saltet. Blanda sedan i husk. Rör tills det löst sig i degvätskan. Låt svälla i cirka 5 minuter. Arbeta ner mjölet, lite i taget tills det börjar likna en deg. Glutenfri deg blir aldrig lika kompakt som vanlig mjöldeg, så det är ok om den känns kladdig och lös. Den här degen ska nätt och jämnt lossa från kanterna i degbunken. Arbeta till sist degen kraftigt i ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Täck degen med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
Häll den sedan på bakbordet. Knåda inte degen utan forma den försiktigt till en rektangel. Skär fyra plåt-långa degremsor och vrid dem i rikligt med mjöl. Placera dem försiktigt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.


Hemmagjord SkagenbaguetteInga kommentarer:

Skicka en kommentar