fredag 27 maj 2016

Blåbärsmuffins med crumble

Vet ni vad det är för dag idag? Fredag förstås, men också Muffinsdagen!!!
Jag passade på att göra ett par muffins som jag velat göra jättelänge...blåbärsmuffins med crumble. Vet inte vad det är, men jag tycker att allt med crumble blir förbaskat gott!
Detta receptet kommer från Leila Lindholms bok A Piece of Cake, och där står det att detta är hennes absoluta favoritmuffins och jag förstår varför! De är riktigt saftiga och en blandning mellan muffins och smulpaj, det kan ju liksom inte bli fel.
Önskar er alla en härlig Muffinsdag och en riktigt skön helg!


Muffinssmet
100 g smör
2 dl mjölk
skal av 1 citron
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
5 dl färska blåbär (eller 250 g frysta)

Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten. Placera ut muffinsformar på en plåt och varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3. Lämna några blåbär till garnering.
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite crumble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar