tisdag 19 april 2016

Krämig rabarberpaj med mandelsmul

Denna goding hittade jag på en tysk blogg - Knusperstübchen. Det är en krämig paj fylld med vaniljkräm, rabarber och som toppas med mandelsmul. Jag tog med pajen till jobbet och bjöd kollegorna på den. Den fick väldigt bra betyg, det var många som tyckte att den var jättegod och en kollega sa t.o.m. att det var bland det godaste han ätit och att han tagit tre bitar!! Jag kunde inte låta bli att prova en bit och den var verkligen god, så denna kommer jag definitivt göra igen!


Rabarber
4-5 stänger rabarber
2 st citroner
50 g socker

Fyllning
4 st äggulor
100 g socker
frön från 1 st vaniljstång
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
40 g mjöl
2 dl grädde

Botten
225 g mjöl
100 g socker
150 g smör
150 g hackad mandel

Riv ner skalet från citronerna i en skål och pressa även i citronsaften. Skär rabarbern i små bitar och häll i skålen med citronsaften. Blanda i sockret. Låt stå minst 1 timme, helst över natten.
Sila sedan rabarber och spara på saften till fyllningen, och ställ rabarber åt sidan.
Blanda 4 äggulor till fyllningen tillsammans med socker, fröna från vaniljstången och hälften av mjölken (1 dl) och vispa tills det är skummigt. Häll i vaniljsocker och mjöl och blanda väl. Häll resten av mjölken (1 dl), grädden och saften från rabarbern i en kastrull och koka upp. Häll äggblandningen i kastrullen under ständig omröring tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen av plattan och lägg direkt på folie över krämen. Ställ åt sidan.
Blanda ihop smör, socker och mjöl till en smulig deg. Tryck ut 3/4 av degen i en smörad pajform, ca 24 cm i diameter. Häll på krämen i pajformen och fördela rabarbern över krämen. Blanda den resterade smuldegen med den hackade mandeln. Smula den över rabarbern och grädda pajen i ugnen 180 grader i 30-45 min, tills pajen är gyllenbrun. Låt pajen svalna i ca 45 minuter innan den tas ut ur formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar