måndag 21 mars 2016

Påsktårta - Citrontårta med lemoncurd

I helgen var det tydligen vårdagjämning vilket innebär att dag och natt är exakt lika långa. Det betyder att nu blir dagarna ljusare allt längre tid, och i helgen går vi återigen över till sommartid...så skönt! Förutom att vi går över till sommartid i helgen så är det också påsk, kan inte fatta att det är redan?!
Jag älskar alla högtider!! Jag älskar att man samlas hela familjen eller med vänner och umgås, älskar den goda maten och framöver allt alla godsakerna!
Det här receptet kommer från boken Lomelinos Tårtor. Där heter den Citronälskarns drömtårta, och gillar du citron och lemoncurd kommer du definitivt att älska denna tårta! Jag valde att dekorera den till en härlig påsktårta med hjälp av savoiardikex doppade i gul candy melts och massor av färgglada godisägg.


Citronbotten
3 stora ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
rivet skal från 1/2 citron

Lemoncurd
1 1/2 dl strösocker
2 stora ägg 
saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber

Citrongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd (se ovan)
2-3 msk strösocker

Garnering
1 paket savoiardikex
Candy Melts gul
påskgodis
satinband

Värm ugnen till 175 grader
Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 min. Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg- och sockerblandningen. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 50-55 min. Låt svalna.

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället. Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås. Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör till det har smält. Häll upp i en burk med lock. Lemoncurd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.

Vispa grädde, lemoncurd och socker till en tjock kräm.

Dela bottnen i fyra delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut en jämnt lager lemoncurd över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar och avsluta med den sista bottnen. Bred ett lager citrongrädde över hela tårtan.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar