fredag 18 mars 2016

Baka onsdag skär torsdag - Succékakan

Baka onsdag skär torsdag har egentligen inget med påsk att göra, men vet att många gör denna till just påsk. Namnet syftar till att kaka blir godast om den får stå ett dygn i kylen innan man skär den. Detta är en riktig godbit - en kladdig botten toppad av en god chokladkola. Kakan har som flera andra populära kakor många olika namn, bl.a. Succékaka och Skärtorsdagskaka.


Kaka
200 g smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad
100 g smör

Garnering
Flagad mandel

Smält smöret i en kastrull. Ta den av värmen och rör ner socker och ägg. Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Rör ner mjölblandningen i kastrullen. Bred ut smeten i en ugnsform, ca 35x20 med smort bakplåtspapper. 
Grädda i 175 grader i 15-20 min. Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet på kakan. 
Blanda grädde, socker, sirap och choklad (i bitar) i en kastrull. Låt koka under omrörning tills glasyren tjocknar och chokladen smält, 10-15 min. Ta kastrullen av värmen och vispa ner det kalla smöret i klickar. Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel. Låt kakan kallna i kylen. Skär kakan i rutor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar