måndag 28 december 2015

Pavlova med hemmagjord lemoncurd

Pavlova är en klassisk marängtårta som komponerades åt den ryska ballerinan Anna Pavlova på 1920-talet. En dessert som fortfarande är väldigt populär och går att variera oändligt.
Marängen kan du baka några dagar i förväg och förvara i rumstemperatur om du vill. Lemoncurden håller sig ca två veckor i kylen.
Gör en stor marängtårta eller flera små, receptet ger ca 10-12 st minivarianter beroende på hur stora man gör dem.


Maränger
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citron

Lemoncurd
3 citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor

Garnering
vispad grädde
hallon
blåbär
röda vinbär
passionsfrukt
physalis

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i sockret, lite i taget, till ett hårt och blankt skum. Vispa i maizena och citronsaften i marängen.
Spritsa ut marängen på bakplåtspapper alt klicka ut med en sked och gör en grop i mitten. Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 tim. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar i ugnen och kallna.

Tvätta citronerna noga och torka. Koka upp citronsaften från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
Blanda ut maizena med saften av den tredje citronen och rör ner detta i vätskan. Vispa samma äggen och rör ner dem i vätskan,  och ställ tillbaka på spisen. Låt sjuda tills krämen tjocknar. Häll över kurden i en ren skål och låt svalna.

Fyll marängerna med lemoncurd och klicka på vispad grädde.
Dekorera med frukt och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar