tisdag 19 maj 2015

Kanelbullekakor

Dessa kakor blev rätt mumsiga, men det var lite trixigt att få dem snygga. Jag ville få ut degen ganska tunt när jag kavlade ut den och det gick rätt bra. Det som var svårt var när man skulle rulla ihop den till en tajt rulle....gick sådär kan jag säga. Eftersom rullen inte var tajt så föll kakorna isär lite när jag la upp de på plåten. När jag väl fått alla kakor på plåten och penslat på ägg så slängde jag snabbt in dem i ugnen innan jag förstörde dem ännu mer....och kom på lite för sent att jag glömt strö på pärlsocker, men de var goda ändå!
På bilden har jag valt ut de kakor som blev finast...de andra gömde jag undan snabbt! ;) 
Receptet kommer från bloggen Fredriks Fika.


Kanelbullekakor, ca 30 st

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
2 msk vatten
1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning

1/2 dl socker
1/2 msk kanel

ägg att pensla med
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. 
Häll mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Fördela fettet i mjölet med fingrarna eller en hackare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen med händerna. 
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en ca 3-4 mm tjock rektangel. 
Blanda socker och kanel och strö över hela degen. Tryck till lite med handen så det fastnar och rulla sedan ihop till en tajt rulltårta. Ett tips är att använda bakplåtspapperet för att göra detta.
Skär ca 1 cm tjocka skivor och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Baka kakorna mitt i ugnen ca 12 min tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar